Gryningen för Artificiell Intelligens (AI) – vad kan vi förvänta oss?

Vad vi kan förvänta oss från nästa utvecklingsfas? På senare tid har vi läst mycket kring olika åsikter kring utvecklingen av maskininlärning och artificiell intelligens. Om du har läst någonting alls om detta ämne är du förmodligen redan medveten om alla fantastiska (och skrämmande) berättelser om vad framtiden kan hålla för oss. Det här blogginlägget är en sammanfattning av ett par intressanta artiklar, debatter och profetior om den superintelligenta eran.

Vad är artificiell intelligens? (AI) Vi kan begränsa det till tre kategorier. Cool, supercool och skrämmande cool. 


Den coola.

Detta är det tillstånd vi för närvarande befinner oss i och har varit i ganska många år. Detta kallas artificiell smal intelligens (ANI). På denna nivå kan vår dator vara otroligt bra på en sak. Varje miniräknare kan kallas ANI. Nyligen slog en ANI byggd av Google världens bästa Go* -spelare. Något som många förväntade sig skulle ta decennier att uppnå.
*Go anses vara det mest komplexa spelet i världen.


Den supercoola.

Artificiell intelligens, eller AGI som vi kommer att kalla det, är lika smart som en människa. Men eftersom digital bearbetning är så mycket snabbare än biologisk bearbetning kommer detta att överträffa mänsklig intelligens.

Tänk på AGI som ett spädbarn men med en otroligt snabb inlärningskurva. AGI kan tänka abstrakt, planera och lära av tidigare erfarenheter. När vi når denna nivå av artificiell intelligens kan utvecklingen gå otroligt snabbt.

Den skrämmande coola.

Artificiell superintelligens (ASI) är smartare, mer kreativ och bättre socialt än människor. När vi når denna nivå av AI finns det inget att säga hur snabb eller hur långt utvecklingen kan gå. En ASI kan potentiellt vara miljoner eller miljarder gånger smartare än människor. Det är detta som har orsakat debatt i vetenskap och teknikvärlden. En ASI med goda avsikter kan möjligen bota alla sjukdomar i vår värld eller till och med göra människorna första rasen för att nå odödlighet. En ASI med dåliga eller felprogrammerade uppdrag skulle kunna avsluta mänskligheten innan vi ens såg den komma.

Låter det avlägset? Inte enligt vissa.

”Med artificiell intelligens kallar vi till demonen”

Elon Musk

"Utvecklingen av full artificiell intelligens kan stava slutet på mänskligheten"
Stephen Hawking

"Maskinintelligens är den sista uppfinningen som människor någonsin kommer att göra"

Nick Bostrom

 

Så vad händer exakt nu?

Just nu är vi troligen någonstans i den sena eran av ANI med en snabb ökning av hur smarta våra ANI: er blir. I början av ANI hade vi miniräknare som var lika bra som alla matematiker. Idag har vi bilar som kör sig själva så bra som alla förare kan. Bättre än de flesta förare faktiskt - statistiskt. ANI på sjukhus gör en mer exakt diagnos och Elon Musks Space X-raketer kan nu nå den internationella rymdstationen och återvända för att landa på en X mitt i havet. Dessa saker är alla otroligt coola och fantastiska men vi kan fortfarande inte låta en dator läsa en bok och få den att förstå innebörden av vad den precis har läst. Det är det som är svårt att uppnå och det finns många företag som försöker komma dit först. Google och Microsoft är bland några av de företag som investerar miljarder dollar i att utveckla artificiell intelligens. 

possessed-photography-jIBMSMs4_kA-unsplashPhoto by Possessed Photography on Unsplash

– Jo visst, men berätta för mig när Skynet kommer.

Skynet händer antagligen inte och vi kommer sannolikt inte att ha AI som går ut med dåliga avsikter. AI skulle mer sannolikt programmeras för att ha de bästa avsikterna. Den oro som många människor har är hur AI skulle tolka vad som skulle vara bäst för mänskligheten eller hur en superintelligent AI skulle värdera livet jämfört med sitt mål.

Sam Harris talar om detta i sitt Ted Talk: Kan vi bygga en AI utan att förlora kontrollen över den?

Han gör jämförelsen om hur vi ser myror. De flesta skulle inte betrakta sig som onda om de bestämde sig för att bygga sitt hus ovanpå vad som skulle vara hemmet för miljoner myror. Myror lever inte mer än en sommar i alla fall skulle du förmodligen argumentera. Och de borde inte komma i vägen för att nå ditt mål att få ditt nya hus byggt.

Hur skulle en ASI se på människor om det visade sig att vi är den som står i vägen för ASI att fullborda sitt mål? Tim Urban har skrivit ett scenario om hur det första mötet med en ASI med god avsikt kan bli. Läs hans artikel om ASI.

Denna "intelligenstrappa" kan ge dig en känsla av varför människor är lite oroliga för hur en ASI skulle se på människor. Ta inte detta på allt för stort allvar.

Stair

Som du ser är vi mycket smartare än myror. Men tyvärr för oss (om AI blir en skurk) kommer ASI sannolikt att vara oändligt smartare än oss. Och med tanke på hur mindre vi ser på arter med mindre intelligens än oss, är det troligt att en ASI kan se oss som något som bara är i vägen för att uppnå sitt mål.

Tillbaka till frågan om när vi kan förvänta oss att se sådan intelligent maskinvara. De flesta forskare och teknikexperter tror att det kommer att ske inom de närmaste 100 åren. Hälften av samhället tror att det kommer att hända före 2050 och ungefär en tredjedel tror att det kommer att ske före 2030. Vad alla är överens om är att när vi når ASI kommer accelerationen att vara helt galen.

Här är ett scenario: Föreställ dig att den första AI når intelligens på mänsklig nivå klockan 10 på en söndagsmorgon. Fem minuter senare skulle det vara dubbelt så smart som en människa. En minut senare skulle det vara tio gånger så smart. Tio sekunder efter det skulle det vara hundra gånger så smart. När det gick upp för oss att vi hade skapat något tusentals smartare än oss skulle ASI sannolikt ha en motåtgärd mot allt vi kunde göra för att stänga av det!

Mind blowing! Så när vi når punkten utan återvändo där vi kan skapa en ASI (när det nu kan vara) kan vi bara hoppas att det görs på ett sätt som gynnar oss, snarare än att det skickar oss rakt mot utrotning. Om det görs korrekt kan vi i teorin låsa upp alla universums hemligheter.

Läs mer

Här är en lista med några intressanta historier, artiklar och videor vi har hittat. Om du är intresserad av att lära dig mer om ämnet rekommenderar vi dig att kolla in några av dessa länkar:

Tim Urban – Artificial Intelligence revolution

Sam Harris – Can we build AI without losing control over it (Video)

Nick Bostrom – What happens when our computers get smarter than we are? (Video)

Google AI beats Chinese master in ancient game of Go

Facebook shuts down robots after they invent their own language 

Omslagsfoto av Rod Long på Unsplash

Senaste artiklarna

Kontorshund förbättrar arbetsmiljön

Det här med att hunden är människans bästa vän är sedan gammalt. Men hade du koll på att det finns...

Hybridmöten

Hybridmöten, även kända som hybridevent, är en form av möten som kombinerar fysiska och digitala...

Är AI din vän eller fiende – en copywriters perspektiv

AI är samtalsämnet som vägrar upphöra att riva upp känslor, åsikter och debatter. Ett återkommande...