Skydda ditt företag mot cyberattacker

Den digitala världen har många fördelar. Och många nackdelar. En väldigt stor nackdel är alla möjligheter som getts till dem som inte har rent mjöl i påsen för att utföra cyberattacker mot din verksamhet i syfte att utpressa dig på pengar eller bara för att f*cka upp din business. Så här kommer några bra tips på hur du skyddar dig mot dessa kretiner.

Det finns två saker som kanske är viktigare än många andra och det är:

 • Hålla din programvara/appar/annat uppdaterat
 • Tvåfaktorsautentisering där det alltid är möjligt

Uppdaterad programvara är viktigt eftersom om säkerhetsproblem med programvaran upptäcks är skaparna bakom dem väldigt ofta måna om att täcka till dessa säkerhetshål omgående.

Tvåfaktorsautentisering är en utmärkt metod för att mota hackar-Olle i grind. De kan försöka komma åt din inloggning i all evighet, men eftersom de måste komma åt steg 2, kod via sms eller liknande blir det ohyggligt svårt för dem att komma in i era system. En säker hemsida gör det lättare att sova om natten. Vi lovar.

Andra bra saker är:

 • Professionella molntjänster inkluderar ofta inbyggda säkerhetslösningar, så det är en investering som kan vara väl värt sina pengar.
 • Backup på lagringsystem som är ”offline” och utom räckhåll för klåfingriga hackare.
 • Brandväggar, antivirusprogram och dyl. är alltid en bra grej.
 • Behörighetsnivåer. Alla inom ett företag måste inte ha tillgång till allt. Segmentera vem som behöver komma åt vad.
 • Se till att personalen har koll på internetvett och etikett när det kommer till bluffmail och liknande.

Ok, låt oss leka med tanken att du åker på en digital hösnuva i form av ransomware eller nåt liknande. Vad ska du göra?

 • Om hackarna ställer krav på en lösensumma – Betala inte! Enligt statistik får ca. 70–80% av de utpressade inte tillbaka informationen eller lyckas få någon lösning på problemet och kan se fram emot nya krav på pengar vid ett senare skede.
 • Försök att spåra händelseförloppet. Var skedde det, när skedde det, hur skedde det? Var det en anställd som klickade på en länk i ett mail? Var det någon som fick sitt lösenord hackat, etc.
 • Är hela systemet infekterat eller endast enskilda enheter? Detta är otroligt viktigt att veta för att kunna säkerställa en virusfri miljö efter att problemet är åtgärdat.
 • Polisanmäl? Ja. Det tycker vi att du borde göra. Räkna dock inte med att Polisen kommer arbeta dygnet runt för att försöka lösa brottet.

 

Vi säljer inga dyra säkerhetslösningar. Vi känner dock till en massa bra grejer du kan göra för att känna dig digitalt säker. Dessutom kan vi mycket annat som du också kan ha nytta av.

KONTAKTA OSS

 

Senaste artiklarna

Instagram för företag

För inte så länge sedan skrev vi (tekniskt sett Mike, vi skyller på honom) en text om att "...

8 bästa Google Fonts (Google-typsnitt)

Att välja ett typsnitt handlar mer än om att hitta som är snyggt, roligt, coolt eller anonymt. Det...

Öka försäljning med digital marknadsföring

Tidigare var företag tvungna att förlita sig på traditionella marknadsföringskanaler som tryckta...