Vad är NFT? Och varför ska du bry dig?

Under de senaste veckorna har begreppet NFT (Non-Fungible Token) blivit ett hett samtalsämne. Så vi tänkte kika närmare på fenomenet och försöka reda ut "what the fuzz is about".

Om du googlar NFT kommer du få mängder av olika förklaringar kring vad det är. Vår favoritförklaring är att se NFT som ett digitalt samlarobjekt som kan vara allt från ett konstverk, låt, samlarkort eller liknande. Även om det är en förenkling av något komplext, så är det en väldigt bra sammanfattning.

Wikipedia säger: En icke-fungibel token är en enhet av data på en digital storbok som kallas blockchain, där varje NFT kan representera ett unikt digitalt objekt, och de är därför inte utbytbara. NFT kan representera digitala filer som konst, ljud, video och andra former av kreativt arbete. (Same, same, but nästan samma sak som ovan.)

DreamFNGLäs mer om Sveriges första NFT, DreamFNG

 

Vad är det då du kan köpa?

Som exempel har Twitters grundare har skapat en NFT av den första tweeten någonsin, det finns digitala NBA-samlarkort. Den numera avlidna rapparen (och vår copywriters husgud) MF DOOM's dödsbo sålde en DOOM-mask i form av ett konstverk. Den kanadensiska artisten artisten Grimes har sålt digitala målningar för 55 miljoner kronor och auktionshuset Christies auktionerade iväg ett konstverk från konstnären Mike “Beeple” Winkelmann för 591 miljoner kronor. Vilket är en galen summa.

 

Lär dig mer om digital marknadsföring.

 

Efterfrågan av samlarobjekt bygger på att det är en bristvara. Folk köar för sneakers som finns i begränsad utgåva. När ett samlarobjekt är digitalt blir det en artificiell bristvara eftersom det egentligen inte finns några hinder för att skapa 1 eller 10 000 kopior av den. Till skillnad från en riktig tavla, så äger man ju bara den digitala kopian av tavlan. Vilket kan bli problematiskt om säljaren får för sig att spela fulspel och skapa fler kopior.

 

Vad är då framtiden för NFT och liknande?

Ser vi en digital revolution i värdeskapande? Är detta samlares och investerares nya våta dröm? F*n vet. Just när det kommer kryptovalutor och liknande är det knepigt att sia kring framtiden. Vissa tror att det är framtidens melodi. Andra tror att det kommer dö ut, bli starkt reglerat eller tom förbjudet bl.a pga energiförbrukningen som går åt för att skapa bitcoins och dylikt. Vi antar att den som lever får se.

 

Omslagsbild av Ava Sol på Unsplash

Senaste artiklarna

Tips för att skapa en effektiv content marketing kampanj

Vilka är ingredienserna som behövs för att röra ihop en effektiv content marketing kampanj inom...

HubSpot vs Salesforce

Att välja rätt CRM-plattform är fundamentalt för din verksamhet. I denna artikel tittar vi...

Instagram får nya funktioner för contentskapare

Under gårdagen berättade Mark "The Zuck" Zuckerberg och Adam Mosseri, Head of Instagram om...