Är AI din vän eller fiende – en copywriters perspektiv

Artificiell intelligens, eller som vi lata skriver det som: AI är samtalsämnet som vägrar upphöra att riva upp känslor, åsikter och debatter. Ett återkommande tema är om AI kommer att ersätta kreatörer såsom t.ex copywritern i framtiden. Och det är i detta ämne som nedan tankegångar kommer ta plats.

Hej & hallå homies, homiettes och ni som inte identifierar er som det, copy-Mike in the house. I denna artikel kommer jag presentera en del åsikter. Detta är mina tankar, det är ingen vedertagen sanning, det är mitt perspektiv. Med det sagt, låt oss snacka om AI. 

 

AI – alla har en åsikt

Det går sällan mer än en dag innan det dyker upp ett inlägg eller en krönika som fullkomligt dryper av skräckpropaganda kring olika kreatörsroller som AI kommer att skicka till kyrkogården. Copywriter är ett av många förslag som ofta förekommer, men låt oss granska påståendet genom ett par nyktra ögon, genom att ställa frågan till en AI, i detta fall ChatGPT.

fakta

 

Fråga: Vad är AI copywriting?

Svar: AI copywriting är användningen av artificiell intelligens för att skapa texter, vanligtvis för marknadsföringsändamål. Tekniken använder maskininlärning och naturlig språkbehandling för att skapa texter som liknar människors skrivande.

 AI copywriting kan användas för att skapa olika typer av texter, till exempel produktbeskrivningar, annonser, e-postmeddelanden, blogginlägg och sociala medieinlägg. För att skapa dessa texter använder AI copywriting program som analyserar data om målgruppen, produkten eller tjänsten som marknadsförs och tidigare framgångsrika texter.

En av fördelarna med AI copywriting är att det kan spara tid och resurser för företag genom att automatisera skrivprocessen. Det kan också hjälpa till att förbättra konverteringar och engagemang genom att skapa texter som är mer anpassade till målgruppen.

Det är dock viktigt att notera att AI copywriting fortfarande har begränsningar, och att mänskliga författare fortfarande behövs för att skapa högkvalitativa och engagerande texter.

Låt oss granska några viktiga poänger i svaret som ChatGPT gav oss:

Det kan spara tid och resurser

Utan tvekan en superviktig poäng. Och om du ser på det från copywriter-vinkeln innebär detta att du faktiskt kan hyvla bort timmar av research eftersom en AI kan göra det åt dig. Där det tar mig enormt mycket tid att söka igenom otaliga hemsidor efter information kan AI göra samma arbete på ett par minuter. ChatGPT kan ge mig sammanfattade underlag baserat på miljontals av texter genom ett knapptryck. Detta underlaget ger mig möjligheten att fokusera på att tolka, bearbeta och förvandla informationen till gedigen kommunikation snarare än att behöva spendera lång tid på att söka efter den.

AI har begränsningar

Det går att raljera i evighet kring på vilka sätt en AI är begränsad, men låt oss stanna vid punkten att den alltid utgår från existerande material. Finns det ingen information att tillgå, kan inte AI göra ett skvatt. Den saknar den mänskliga kreativiteten. (Än så länge iaf.)

Mänskliga författare fortfarande behövs

En AI förstår inte ironi, humor, kulturella skillnader på samma sätt som en människa gör. En AI måste alltid ha en informationskälla att hämta ifrån. Om källan inte existerar, står en AI helt vilsen.

mike

 

Fråga: Vad är fördelarna med AI copywriting:

 1. Tidsbesparing: AI copywriting kan automatisera skrivprocessen och spara tid för företag som behöver skapa stora mängder texter.

  100% sant. Men det krävs samtidigt att någon förstår hur verktyget fungerar och kan ge det vettiga instruktioner, annars blir det; "skit in – skit ut".

 2. Ökad effektivitet: Genom att använda AI copywriting kan företag skapa mer relevanta och engagerande texter som bättre anpassas till målgruppen.

  Både ja och nej. Relevanta, japp, engagerande, nja, här kan den mänskliga faktorn vara avgörande.

 3. Minskade kostnader: Eftersom AI copywriting kan automatisera skrivprocessen kan företag minska sina kostnader för att skapa texter.

  Sant, beroende lite på vilken nivå och mängd texter som avses. Det är skillnad på content och content.

 4. Skalbarhet: AI copywriting kan användas för att skapa stora mängder texter på kort tid, vilket gör att företag kan skala upp sin marknadsföring utan att behöva anställa fler författare.

  Ja, jo, förvisso, men samtidigt måste ändå mänsklig handpåläggning ske.

 5. Förbättrad konsistens: AI copywriting kan hjälpa till att skapa texter som är konsistenta i ton och stil, vilket kan förbättra varumärkeskännedom och lojalitet.

  Absolut, men blir de roliga att läsa i slutändan när de saknar "The Human Touch". Japp, det var en Springsteen-referens. På tal om saker AI inte kan göra på ett finurligt sätt.

 6. Bättre dataanalys: Genom att använda AI copywriting kan företag samla in och analysera stora mängder data om kunderna och deras beteende, vilket kan hjälpa till att förbättra marknadsföringsstrategin.

  Detta är kanske det viktigaste en AI kan hjälpa till med. Och kommer att bli en naturlig del av kreatörers vardag.

Det är dock viktigt att notera att AI copywriting fortfarande har sina begränsningar, och att mänskliga författare fortfarande behövs för att skapa högkvalitativa och engagerande texter.

(Notera att ChatGPT återigen upprepade detta stycke.)

Vill du läsa mer om AI?

Vi hade en konversation med ChatGPT. Vilket blev underhållande läsning.

 

Fråga: Kommer AI göra mänskliga copywriters överflödiga?


Svar: Nej, AI kommer inte att göra mänskliga copywriters överflödiga. Även om AI copywriting har många fördelar och kan automatisera vissa delar av skrivprocessen, är det fortfarande begränsat till att skapa texter som liknar mänskligt skrivande. Mänskliga copywriters har en förmåga att skapa texter med kreativitet och originalitet, vilket AI inte kan matcha. Mänskliga copywriters kan också ta hänsyn till faktorer som kulturella skillnader, humor och ironi, som kan vara svåra för AI att förstå.

AI copywriting är därför mer lämpligt som ett komplement till mänskliga copywriters, snarare än en ersättning. AI kan hjälpa till att automatisera vissa delar av skrivprocessen och öka effektiviteten, medan mänskliga copywriters kan fokusera på att skapa texter som är mer kreativa och engagerande.

Så tillbaka till rubrikfrågan, är en AI din vän eller fiende? Svaret är rätt enkelt när man presenterar en ärlig version av det.

Är du dålig på ditt arbete – är en AI din fiende

Låter det elakt? Well, är du kass på ditt jobb kommer du i slutändan bli ersatt. Och det skulle mycket väl kunna vara en AI som ersätter just dig. Så steppa upp ditt game, kanske ta en kvällskurs för att öka på kunskaperna. Men du kan också se AI som din vän som faktiskt kan göra dig bättre på ditt jobb. Valet ligger hos dig.

Är du bra på ditt arbete – är en AI din vän 

Den kommer förenkla och förbättra ditt arbete. En AI kommer göra dig mer effektiv, vara behjälplig med med korrekturläsning, grammatik, variationer och mycket annat. En extra kollega som inte behöver ett skrivbord, som aldrig går hem och som alltid är redo att stå till tjänst.

 

Brave Agency mike

Senaste artiklarna

ChatGPT 4o: Nästa steg för AI-konversationer

ChatGPT-4o är en revolution för ChatGPT. Ok, revolution är lite väl fläskigt, men hey, vi...

Guide till growth marketing för B2B

Introduktion:

Välkommen till vår omfattande guide om growth marketing för B2B-företag. I dagens...

Reklamfilmer Super Bowl 2024

Reklamfilmernas julafton är äntligen här. Och som vanligt bjöds vi på en kavalkad av snordyra ...