5 tips för att bli bättre på redigering

Att redigera film är kul och inspirerande men kan samtidigt vara utmanande. Vi har sammanställt några tips så att du kan bli en bättre redigare.

Struktur, struktur, struktur

Det allra första du skall göra är att strukturera upp ditt redigeringsprojekt. De flesta redigeringsprogram låter dig skapa mappar för att lättare få en översikt på dina olika assets i projektet.Skapa mappar, undermappar och ge dem relevanta namn. I mindre projekt är det sällan något problem, men i takt med att projektet växer blir det allt svårare att hitta rätt. Detta är inte bara frustrerande utan är även en riktig tidstjuv.Utnyttja planeringsdokumenten

Innan du startar med att klippa din film, se över vilka planeringsdokument du har att röra dig med eftersom de kommer att hjälpa dig i ditt redigeringsarbete. Vad är budskapet du vill lyfta fram? Här finns mängder med tid att spara. Om du dessutom lagt tid på en storyboard blir den ett fantastiskt stöd för dig i klippningen. Ju mer tid du lägger på planering, desto mer tid sparar du i redigering.


jackson-hayes-UU77aJC-Wb0-unsplashFoto av Jackson Hayes på Unsplash

Rätt klipp på rätt plats

Fundera noga på var de olika klippen gör mest nytta i din film. De viktigaste klippen är i de flesta fall start- och slutklipp. Ta därför en extra funderare på vilket klipp som ska locka in tittaren i början av filmen och få dem att titta vidare. Vilket klipp ska avsluta filmen? Vilken känsla ska tittaren ta med sig när denne har sett färdigt filmen? Du bestämmer och filmens sista klipp hjälper dig på vägen.


Glöm inte ljudet

Ljudet är viktigt, väldigt viktigt. Både för att sätta en viss stämning, för att berätta saker och förstärka känslor. Så våga låta ljudet ta plats, välj noggrant vilken musik du använder och använd miljöljudet på ett kreativt sätt för att skapa en intressant och spännande ljudbild.

En film blir inte bättre för att den är längre

En av de stora utmaningarna när du skapar film är att kunna begränsa sitt material och bara berätta det viktigaste. Om du gjort din läxa och planerat väl…som i vår guide, så vet du att du har med dig ett planeringsunderlag som beskriver ditt budskap, varför du gör filmen och till vem du vill rikta den mot. Om du har svaret på dessa frågor på en minut, varför lägga tid på att göra filmen två minuter lång?

jakob-rosen-lrYgZl8INMk-unsplashFoto av Jakob Rosen på Unsplash

Tips på programvaror: PremiumAdobe Premiere Pro

Ett kraftfullt men lättarbetat redigeringsprogram av proffskaliber som används av tusentals och åter tusentals användare runt om i vårt land. En stor del av styrkan sitter i dess integration med övriga Adobeprogram.

Final Cut Pro X
Apples populära videoredigeringsprogram är en favorit för många. Apple har precis släppt en ny version som ytterligare hjälper till att söka och få koll på dina mediefiler vilket snabbar upp ditt arbetsflöde.

DaVinci Resolve Studio

Ett mycket kompetent videoredigeringsprogram. Användes tidigare framför allt för att färgkorrigera men har växt i popularitet även som videoredigeringsprogram. Fullspäckat med vassa funktioner som ger en heltäckande redigeringsupplevelse. Hollywoods förstaval, enligt skaparna själva i alla fall.

 

Tips på programvaror: Budget

Adobe Premiere Elements
Premiere Pros ”lillasyster” är ett bra budgetalternativ. Både nybörjare och mer avancerade användare kan ha stor nytta av programmet då Elements erbjuder både automatiserade lösningar i kombination med mer avancerad funktionalitet.

Power Director
Mycket prisvärt alternativ med intuitivt arbetsflöde som ständigt adderar nya funktioner för att hålla jämna steg med dyrare alternativ.DaVinci Resolve

Detta är en gratisversion av DaVinci Resolve Studio som saknar en del av funktionaliteten från betalversionen. Men för många användare räcker det här alternativet. När du blir varm i kläderna och känner att du vill kunna ta ut svängarna så kan du uppgradera till Premiumalternativet Studio, som nämns här ovan.

TIPS FRÅN VÅR FILMARE STEFAN SPIKH

Tänk på att både Mac (iMovie) och PC (Movie Maker) erbjuder egna gratis programvaror som kan användas till videoredigering. Dessa är en perfekt start för att lära sig grunderna i redigering och när du känner att du växer ur programmen så kan du titta vidare på något av de andra alternativen som vi nämner här ovan.

Innan du köper ett videoredigeringsprogram, titta noga på vilka specifikationer och krav som ställs på din dator så att du kan utnyttja redigeringsprogrammets fulla potential.

Behöver du hjälp med redigering? We got you.

KONTAKTA OSS
Omslagsfoto av Mark Cruz på Unsplash

Senaste artiklarna

Globala investeringar i AI-teknologi förväntas öka under 2023

Enligt en ny prognos från analysföretaget IDC väntas globala investeringar i AI-system öka kraftigt...

HubSpot Service Hub

HubSpot Service Hub är programvara för kundtjänst som hjälper dig att fördjupa kundrelationer,...

Reklamfilmer Super Bowl 2023

Amerikansk fotboll är inte för alla, men bra reklamfilmer är. Super Bowl är den dyraste reklamtiden...