Målgrupp – hur hittar du den?

När det kommer till marknadsföring är det avgörande att veta vem du kommunicerar till. Men vad är egentligen en målgrupp och hur definierar du den? Och vad är skillnaden mellan en målgrupp och en persona? I det här blogginlägget kommer vi att titta närmare på dessa termer och prata lite om målgrupper.

Utan en målgrupp är du helt vilse i den marknadsföringsmässiga världen. Du kommer kasta pengar på annonser som inte ger resultat, du kommer missa potentiella kunder, kort sagt, det kommer att gå rakt åt helvete med din produkt eller tjänst. Att veta vem du riktar dig till med dina marknadsförings- och reklaminsatser är avgörande, och detta görs genom att definiera din målgrupp. En viktig aspekt att tänka på när man definierar sin målgrupp är att vara så specifik som möjligt. Ju mer specifik man är desto enklare blir det att skapa kampanjer och content som verkligen resonerar med målgruppen.

För att identifiera din målgrupp måste du ställa följande frågor till dig själv:

 • Vem vill jag nå med mitt budskap?
 • Vilka egenskaper har denna person?
 • Hur gamla är dessa?
 • Vilket kön har de?
 • Var bor och arbetar de?
 • Har de några andra intressen som skulle göra dem intresserade av min produkt eller tjänst (t.ex. idrottslag)?
 • Hur mycket pengar skulle någon kunna spendera på denna produkt?
 • Vilken typ av budget har den genomsnittliga personen i min målgrupp till sitt förfogande för att köpa min produkt eller tjänst?

När du förstår din målgrupp kan du rikta dina reklaminsatser mot dem. Och eftersom du förstår dem kan du rikta din reklam mot rätt publik, på rätt plattform och vid rätt tid. Och det är den hemliga ingrediensen i framgångsreceptet för många företag. För ju mer du vet om dina kunder, desto enklare blir det för att skapa en stark relation med dem och ditt varumärke.

målgrupp

 

En målgruppsanalys är avgörande för din framgång

Med hjälp av den kan du fastställa vilka dina kunder är och om de gillar din produkt och om den behöver förbättras. Målgruppsanalysen hjälper dig att ta reda på vad dina kunder vill ha, hur mycket de är villiga att spendera på en produkt eller tjänst samt fördelarna med att använda den. Den hjälper dig att lära känna dina kunder bättre genom att förstå deras triggers och önskemål. Detta gör det lättare för dig att identifiera nya möjligheter som kan tilltala dem i framtiden!

 

Bra data är vägen till insikt

När du vet vem som är din målgrupp är nästa steg att analysera dem. Detta kan göras genom att använda datakällor som tillhandahåller information om målgrupper. Till exempel:

 • Forskning om konsumentbeteende (t.ex. undersökningar).
 • Data från plattformar för sociala medier (t.ex. Facebook och Instagram).
 • Uppgifter från annonsplattformar (t.ex. Google AdWords).

Du kan också använda andra metoder för att analysera din målgrupp och ta reda på mer om deras egenskaper, behov, önskemål och preferenser för specifika produkter eller tjänster:


En glittrande vampyr som kör Volvo kan fungera som ett perfekt exempel på vad vi försöker säga

Ett utmärkt exempel på en film med en specifik målgrupp är: "Twilight"-serien. Filmerna och böckerna är främst inriktade på tonårsflickor och unga kvinnor, och deras marknadsföringskampanjer speglar detta genom att visa upp de romantiska relationerna mellan karaktärerna. Genom att hålla fokus på vad målgruppen ”går igång på” bygger de en starkare relation mellan varumärke och kund. Dessutom kunde PR-teamet i ett senare skede skapa mer uppmärksamhet genom att dela in målgrupperna i: Team Edward eller Team Jacob.

Både vår filmare Spiken samt vår digitala designer Johan är noga med påpeka att de är Team Edward. Copy-Mike är extra noga med att påpeka att filmerna är totalt skräp.

 

Tre superviktiga frågor med superviktiga svar

 1. Vad är en målgrupp?
  En målgrupp är en grupp individer eller företag som ett företag riktar sina marknadsförings- och reklaminsatser mot. Målgruppen är den grupp som företaget tror är mest sannolikt att köpa eller använda sin produkt eller tjänst.

 2. Hur definierar du en målgrupp?
  Det finns flera sätt att definiera en målgrupp, men vanligtvis använder företag demografiska faktorer som ålder, kön, inkomst och geografisk plats. Du kan också använda psykografiska faktorer som livsstil, intressen och värderingar.

 3. Vad är skillnaden mellan en målgrupp och en persona?
  En målgrupp är en grupp individer med liknande egenskaper, medan en persona är en fiktiv karaktär som representerar en typisk medlem av målgruppen. Personas används ofta för att få en mer konkret bild av målgruppen och för att mer effektivt rikta marknadsföringsinsatser mot dem.

 

Vill du veta mer om målgrupper, målgruppsanalyser samt personas och hur dessa kan hjälpa ditt företag

kontakta oss på Brave idag, vi hjälper dig gärna!

 

Senaste artiklarna

Guide till growth marketing för B2B

Introduktion:

Välkommen till vår omfattande guide om growth marketing för B2B-företag. I dagens...

Reklamfilmer Super Bowl 2024

Reklamfilmernas julafton är äntligen här. Och som vanligt bjöds vi på en kavalkad av snordyra ...

Spårning i en värld efter tredjepartscookies

I dagens digitala marknadsföringslandskap är förändringar i luften när det gäller...