Tips om video för content marketing

Vad ska man då tänka på när det kommer till video? Hur ska man göra det? Vi ställde några frågor till kontorets egen Coppola – Stefan som även går under smeknamnet ”Spik Lee” för att fördjupa oss i ämnet.

VI FRÅGAR. SPIKEN SVARAR

1. Låt oss leka med tanken att ett företag är sugna på att börja med video i sin content marketing. Måste man springa ut och köpa en massa dyr utrustning eller går det att nyttja enklare lösningar för att komma igång snabbt?

S: Nej, jag tycker inte att man i ett första skede ska ge sig ut och köpa en massa dyr utrustning. 

Man kan komma långt med en modell bättre smartphone idag. Bildmässigt så levererar de nya telefonerna en fin krispig bild i rätt ljusförhållanden. Jag rekommenderar att man investerar i en enklare dimbar LED-lampa och en extern myggmikrofon som du kopplar direkt in i telefonen. Det behöver inte kosta mer än ett par tusenlappar. Då skapar man bra förutsättningar för sin videoproduktion. När ni kommit en bit på väg i filmskapandet och vill ta det till nästa nivå så kan ni investera mer för att öka produktionsvärdet och skapa större kreativa möjligheter. Tekniken är givetvis viktig när man skapar video, men viktigast är att man har något intressant att berätta.

 

2. Vad är viktigt att tänka på när man börjar fundera kring video som content?

S: Börja med att fundera kring varför ni ska använda video. Vad vill ni berätta med era filmer och vem vill ni kommunicera med? Gör en plan för vilken videocontent som ska produceras samt en publiceringsplan som beskriver när och vart ert content ska publiceras. Dedikera en person som blir ansvarig för ert videocontent. Sen är det bara att köra så det ryker.

 

3. Hur startar du ett projekt? Vilka olika steg går du igenom för att skapa ett content-projekt från början till slut?

S: Om ni nu tagit fram en plan och det är dags att producera så startar allt med en filmidé. Idén förädlas i ett skrivet manus och om tid finns gärna ett enkelt storyboard. Därefter planeras inspelningen. Efter inspelningen följer slutligen redigering. När videon är färdigklippt så renderas den i lämpligt format, anpassat för den plattform där videon ska visas.

 

Tekniken är givetvis viktig när man skapar video, men viktigast är att man har något intressant att berätta.

 

4. Varför tror du att video är så effektiv som kommunikationslösning i jämförelse med tex. foto och text?

S: Video är ett medie som kommunicerar med många sinnen samtidigt. Möjligheten att kombinera bild, ljud och text är oslagbar. Video erbjuder också ett enkelt och bekvämt sätt att ta till sig information. Istället för att läsa en text kan du luta dig tillbaka och få informationen levererad i form av rörlig bild. 

I sociala mediers snabba flöde är video effektivt för att fånga tittarens uppmärksamhet och leverera ett budskap. Dessutom premierar sökmotorer video i stor utsträckning.

 

5. Om du fick ge tre tips till alla som just nu funderar på att börja med video i sin content marketing, vilka tre tips skulle det vara?

S: 1. Börja med att titta på många olika videoklipp. Låt dig inspireras av andra som skapar bra och engagerande videocontent.


2. Sätt igång och lär känna din utrustning och ditt redigeringsprogram. Övning ger färdighet.


3. Våga publicera. Även om du inte känner dig fullärd och skulle vilja lägga mer tid på dina produktioner så är det viktigt att publicera. Annars finns risken att du aldrig blir färdig. Att skapa videocontent är en process där du lär dig hela tiden och det är nyttigt att få ut sina produktioner för att se vad som funkar eller inte.

 

VILL DU TRÄFFA STEFAN OCH PRATA MER OM VIDEO INOM CONTENT MARKETING? 

KONTAKTA OSS

 

Omslagsfoto av Jon Flobrant på Unsplash

Senaste artiklarna

Kontorshund förbättrar arbetsmiljön

Det här med att hunden är människans bästa vän är sedan gammalt. Men hade du koll på att det finns...

Hybridmöten

Hybridmöten, även kända som hybridevent, är en form av möten som kombinerar fysiska och digitala...

Är AI din vän eller fiende – en copywriters perspektiv

AI är samtalsämnet som vägrar upphöra att riva upp känslor, åsikter och debatter. Ett återkommande...